Undersökningar i utsatta områden tillsammans med Järvaveckan
Sverige står inför en av sina största samhällsutmaningar – ett allt mer segregerat samhälle. Detta visar sig tydligt genom ett minskat förtroende för samhällsinstitutioner i utsatta områden, vilket tar sig uttryck i lågt valdeltagande, låg vaccinationsgrad och andra former av minskat samhällsengagemang. Trots att dessa frågor ofta lyfts i debatten saknas en avgörande komponent – rösterna från de människor som faktiskt bor i dessa områden.
Med vårt samarbete med Järvaveckan Research tar vi på Indikator ett aktivt steg för att lyfta dessa röster och synliggöra de åsikter som ofta förbises. Samtidigt bryter vi ny mark inom undersökningsbranschen genom att utveckla transparenta, vetenskapligt förankrade och kostnadseffektiva metoder för att nå underrepresenterade målgrupper – en utmaning som få aktörer klarar av att hantera.
Att jämföra boende i och utanför utsatta områden ger fakta istället för fördomar
Genom att genomföra riktade undersökningar i utsatta områden och samtidigt använda resten av den svenska befolkningen som referens får vi fram unika insikter om både likheter och skillnader i åsikter och värderingar. Detta ger inte bara en röst åt förbisedda grupper, utan stärker också legitimiteten för de politiska beslut som formar vårt samhälles framtid. Genom att ställa samma frågor till slumpmässiga urval i både utsatta områden och andra delar av landet får vi tillgång till fakta som hjälper till att utmana de fördomar som ofta präglar debatten.
Vi använder alltid den metod som är bäst lämpad för undersökningen
Att använda befintliga befolkningspaneler för att undersöka boende i utsatta områden är sällan en effektiv lösning, eftersom dessa grupper per definition är underrepresenterade i sådana paneler. De bor i geografiskt avgränsade områden och är generellt sett underrepresenterade i undersökningar, vilket gör det svårt att få en representativ bild av deras åsikter via vanliga paneler.
Istället använde vi i detta projekt traditionella metoder med slumpmässiga urval, där deltagare bjuds in via postala inbjudningar. Urvalen är skräddarsydda geografiska urval på gatunivå för att säkerställa att vi når rätt population. Detta tillvägagångssätt resulterade i en representativ undersökning och – jämfört med liknande försök – en hög svarsfrekvens. För att ytterligare öka deltagandet och tillgängligheten genomfördes undersökningarna på flera språk, vilket speglar den språkliga mångfalden i områdena.
Unika insikter med stort medialt genomslag
Tillsammans med Järvaveckan Research har Indikator genomfört undersökningar om flera avgörande samhällsfrågor – från synen på gängkriminalitet och hur den bäst kan bekämpas, till försvarsviljan bland boende i utsatta områden och förtroendet för medier och rättsvårdande myndigheter. Resultaten har haft stort genomslag i både medier och politiska sammanhang och har använts som underlag för flera rapporter som bidrar till den pågående samhällsdebatten.
Breddat perspektiv genom samarbete
Utöver dessa undersökningar har vi genomfört liknande studier i samarbete med Järvaveckan och deras kunskapspartners. Tillsammans har vi undersökt ungas attityder till AI och den digitala inkluderingen bland boende i utsatta områden, och hur företag i dessa områden hanterar utmaningar som arbetslöshet och ekonomisk utsatthet. Dessa samarbeten har breddat vårt perspektiv och gett en djupare förståelse för de utmaningar som präglar Sveriges mest utsatta områden.
Läs mer om Järvaveckan och deras olika undersökningar här
Står er organisation inför utmaningar att nå rätt målgrupp – utan att kompromissa med kvalitet och undersökningsintegritet?
Vi på Indikator har lång erfarenhet av att arbeta med svårnådda grupper och komplexa samhällsfrågor. Kontakta oss så diskuterar vi hur vi kan hjälpa er att nå ut och skapa förändring.